Öt egészségfejlesztési iroda jött létre Fejérben

[Első kézből] 2014.01.21 16:31

Magyarországon 53 kistérségi egészségfejlesztési iroda jött létre TÁMOP pályázatnak köszönhetően. Közülük öt Fejér megyében dolgozik a lakosság egészségi állapotának fejlesztésén: Bicske, Cece, Dunaújváros, Ercsi, Lajoskomárom székhellyel. A népegészségügyi szervezettel tartott közös tanácskozásukon számba vették az eddig elvégzett feladatokat és a jövőbeni teendőket.

Az Új Széchenyi Terv keretein belül a Társadalmi Megújulás Operatív Programja lehetőséget adott egészségügyi fejlesztésekre is. Az ismert – székesfehérvári, dunaújvárosi – kórházi rekonstrukciók mellett létrejöhettek a kistérségi egészségfejlesztési irodák (a továbbiakban: EFI-k) is. Az irodák feladata a csatlakozott települések lakosságának egészségfejlesztése. Módszerei között szerepelnek állapotfelmérések, szűrővizsgálatok, tanácsadások is, de a fő hangsúly az életmód változtató programok, a mikroközösségek szervezésén van.

Dunaújvárosban zajlott le a minap a Fejér Megyei Egészségfejlesztési Irodák I. Értekezlete, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve meghívására. A rendezvényen részt vettek a megyei egészségfejlesztési irodák képviselői, valamint dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos, dr. Varga Erika móri-bicskei járási tiszti főorvos és munkatársaik.

Bevezetőjében dr. Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető idézte a Fejér megye lakosságának egészségi állapotáról szóló tájékoztatót. Összességében a megye helyzete nem tér el az országostól, de jelentős területi különbségek tapasztalhatók. Kiemelte, hogy éppen azokban a járásokban tapasztalható a legtöbb probléma, ahol létrejöttek az egészségfejlesztési irodák.

Dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatója bemutatta már futó programjaikat, melyben az állapotfelméréstől kezdve a fitnesz termi beutalóig terjedő, széles palettával várják az érdeklődőket. Dr. Nánási Judit, az Ercsi EFI szakmai vezetője kiemelte közösségteremtő rendezvényeiket, pl. a roma táncklubot. Lajoskomáromból dr. Oravecz Éva háziorvos elmondta, hogy náluk a bemutató konyha és a szabadtéri, fitnesz eszközökkel felszerelt játszótér az eddigi legsikeresebb kezdeményezésük. Dr. Tumpek Andrea, a bicskei egészségfejlesztési iroda szakmai vezetője az uszodai programokat és a szülők számára szervezett foglalkozásokat emelte ki. A továbbiakban a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében a népegészségügy és az egészségfejlesztési irodák szakmai együttműködési lehetőségeit beszélték meg, a még eredményesebb munka érdekében.

OrientPress Hírügynökség