Önt is várja a Lajoskomáromi Egészségfejlesztési Iroda!

Önt is várja a Lajoskomáromi Egészségfejlesztési Iroda!

„Rajtad múlik!” – életmódprogramok az enyingi kistérségben

Az elmúlt évben a TÁMOP pályázatnak köszönhetően félszáznál is több kistérségi egészségfejlesztési iroda (EFI) jött létre. Feladatuk, hogy az alapellátást kiegészítve nyújtsanak a lakosság számára ingyenes, beutaló nélküli egészségvédő programokat. Az új intézményhálózat egyik tagja a Lajoskomáromban működő, az enyingi kistérség lakóinak egészségi állapotának fejlesztésén dolgozó EFI. Miért érdemes felkeresni ezt az új szolgáltatást?

Sajnos, ma Magyarországon nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy tökéletesen egészségesek: az itt élők egészségi állapotának romlását több kedvezőtlen tendencia is mutatja. Így például emelkedik a magas vérnyomásban, szív és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben, mozgásszervi, emésztőrendszeri és tumoros  elváltozásban szenvedők száma. Jellemző a dohányzás, az alkohol, egyre terjed a drog is, és a helyzetet tovább rontja az egyoldalú táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az elhízás. Ezekkel a jelenségekkel az egészségügyi alapellátás a legjobb szándék mellett sem tud megbirkózni. Nagyon hiányzott az ellátórendszerből egy olyan szolgáltatás, amely azoknak kíván segíteni, akik még nem betegek, tünetmentesek, és a megelőző kockázatbecsléssel, életmód-változtatással betegségük kialakulása megelőzhető.

A kockázatbecsléstől az állapotjavításig
Az EFI szűrési napokat szervez, valamint személyre szabott kockázatbecsléseket készít az enyingi kistérség lakói számára. Egészséges életmódprogramja segít az itt élőknek a mozgásszegény és helytelen életmódból adódó, megelőzhető betegségek rizikófaktorainak csökkentésében, az érrendszeri, az anyagcsere, a daganatos és a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében, a már kialakult, krónikus betegek állapotjavításában. Az EFI közösségformáló, értékteremtő szerepe mellett támogatja az alapellátás prevenciós tevékenységeit.  A káros szokások visszaszorítását, a betegségek megelőzését, a helyes életmód népszerűsítését célzó programok hozzájárulhatnak a kedvezőtlen mortalitási mutatók javításához. Jóval több ez, mint felvilágosító tevékenység: személyre szabott állapotfelmérést, szűrést, kockázatelemzést is végeznek.

Együtt minden könnyebb!
Ha Ön beteg, vagy egészséges, és az is szeretne maradni – mindenképpen érdemes megismerkednie az EFI programjaival és a pályázat nyújtotta lehetőségekkel. Ki-ki átélheti azt az érzést is, hogy nincsen egyedül: a betegklubokban sorstársakra találhatnak a krónikus betegek, a támogató csoportokban segíthetnek egymásnak a káros szokások elhagyásában, az életmódklubokban találhatnak partnert a játékos, könnyű testedzéshez és a család főzési-étkezési szokásainak egészségesebbé tételéhez is. Ezek a mikroközösségek nemcsak a testi, hanem a lelki egészségéhez is hozzá fognak járulni!