A projekt lezárult, de az EFI továbbra is működik

2015-01-10 - Programjaink - No Comments

A ,,Rajtad múlik!” – életmódprogramok az Enyingi kistérségben c. projekt célja volt, hogy a lakosság egészségi állapota, életminősége javításával hozzájáruljon a kistérség versenyképességéhez.

Az idősek közösségben tartását főzőklub és táncklub segítette, előbbit 4 alkalommal, utóbbit 30 alkalommal tartottunk meg. Ötféle életmód-sport klub működött 12 hónapon keresztül hetente: zumba, kézilabda, labdarúgás, női torna és tollaslabda klub. A szülők számára tematikus szülőklubokat szerveztünk 7 hónapon keresztül, összesen 28 alkalommal. Ennek tapasztalatait módszertan összegzi multiplikátor jelleggel.

Az egészséges életmód terjesztése érdekében ingyenes és beutaló nélkül igénybe vehető étrendi- és testmozgás tanácsadásokat tartottunk: 48-48 alkalommal. Mindkét tevékenység tapasztalatait módszertan összegzi multiplikátor jelleggel, továbbá 1000 db DVD segíti a kliensek otthoni tornáját.

A vegyes kríziscsoport a lelki megpróbáltatások (pl. gyász, beteg gyermek születése, munkahely elvesztése) átvészeléséhez járult hozzá 7 hónapon keresztül, összesen 28 alkalommal. A dohányzás és alkohol fogyasztás visszaszorítása érdekében leszokást segítő klubok működtek 7 hónapon keresztül, illetve prevenciós előadásokat tartottunk elsősorban 7. és 8. osztályos tanulók részére, 8-8 alkalommal. 12 alkalommal került megszervezésre az alkohol problémákkal küzdő, krízis helyzetben lévő kliensek zonosítását célzó előadás, amelyen azok az emberek vettek részt, akik közvetlenül kapcsolatban állnak a célcsoporttal.

Az EFI többek között szív-és érrendszeri és cukorbeteg klubot működtet, ezt a projekt zárását követően is fenntartja. A klubok működését a módszertanok, az EFI-t működési rendje segíti. A Kistérségi egészségfejlesztési terv aktualizálására is sor került. A kliensek egészségügyi állapotának nyomon követését az EFI munkatársak által egy informatikai rendszer biztosítja.

A projektben 3 alkalommal valósítottunk meg szűrőnapot, ahol ötféle (keringési, mozgásszervi, érzékszervi, légzőszervi, szájüregi) betegségtípusra szűrték a lakosságot a szakemberek. 10 egészségnapot tartottunk, ahol a lakosság a szabadban, testmozgással töltötte idejét. Ezekhez kapcsolódva is végeztek szűrést a szakemberek keringési és mozgásszervi betegségekre. Az alapellátásban dolgozó személyeknek az alábbi tevékenységek szóltak: tájékoztató anyagok készültek 500 példányban helyi háziorvosok, szakemberek részére, amely egyrészt ismeretfrissítő anyagot, másrészt betegeket tájékoztatását segítő anyagból áll. A burn out 4 alkalma segítette a kistérség egészségügyi alap- és szakellátásában dolgozókat mentális karbantartását szolgálta.

A terápiás beteg-együttműködés javítására 10 alkalommal a kistérségi orvosok és asszisztenseik számára, 9 alkalommal a lakosság számára tartottunk előadásokat, valamint 1.000 db matricát osztottunk szét, hogy a betegeket emlékeztesse a rendszeres gyógyszerbevételre. A projekt során 2 alkalommal szakmai konferenciát tartottunk. Az esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos vállalásokat teljesítettük.

A projekt ideje alatt az alábbiak szolgálták a programok népszerűsítését, lakosság informálását, toborzását: 12 egészségfejlesztési témájú hirdetés, PR cikk, 2 elektronikus direkt mai 10-10 ezer fő részére, a helyi TV-ben 15 db megjelenés, 540 db plakát, 2750 db szórólap és 19800 db kiadvány 9 témában. A projekt honlapja: www.rajtadmulik.hu. A C és D típusú táblák, a projekt nyitó- és záró rendezvénye, a 2 db sajtóközlemény, a fotódokumentációk és a TÉRKÉPTÉR a projekt nyilvánosságát szolgálják. A projekt eredménye, hogy több mint 2200 embert sikerült bevonni, az EFI életmódváltó programjaiban pedig 150 fő vett részt, amelyből 90 pozitív változást érzékel egészségi állapotában.

Köszönjük minden kedves partnerünknek az együttműködést a projektben és várunk mindenkit sok szeretettel a továbbra is változatlanul nyitva tartó EFI-ben – keressen minket!

No comments

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>